Το Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Αρχαία Ελληνική Γραφή: Φορείς Και Περιεχόμενο» και το Εργαστήριο Παπυρολογίας και Παλαιογραφίας του Τ.Ε.Φ.-Δ.Π.Θ. εγκαινιάζουν μια σειρά από δωρεάν διαδικτυακά εντατικά σεμινάρια, εργαστήρια, διαλέξεις, how-to, masterclasses και crashcourses που αποσκοπούν στη συμπυκνωμένη μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών. Τα εργαστήρια είναι και θεωρητικής και πρακτικής κατεύθυνσης με στόχευση στις Επιστήμες της Γραφής αλλά και σε άλλα γνωστικά αντικείμενα που σχετίζονται με την Φιλολογία και την Ιστορία και αποτελούν ειδικές περιπτώσεις μελέτης. Η διάρκεια του κάθε σεμιναρίου ποικίλει. Συνήθως η διάρκεια είναι 2-3 ώρες ανάλογα με το αντικείμενο και ολοκληρώνεται εντός της ημέρας. Αποτελούνται από δύο μέρη, αυτό της θεωρητικής κατάρτισης και αυτό της πρακτικής εξάσκησης και εφαρμογής της θεωρίας.
Ο φόρτος εργασίας ισοδυναμεί με 6 ώρες μελέτης. Οι συμμετέχοντες ενδεχομένως θα κληθούν να μελετήσουν τη δευτερογενή βιβλιογραφία κατά την προετοιμασία του σεμιναρίου (που διανέμεται πριν από το μάθημα). Τα σεμινάρια συνοδεύονται από γραπτό εκπαιδευτικό υλικό ή προτεινόμενη σχετική βιβλιογραφία για την περαιτέρω αφομοίωση και επεξεργασία της διδασκόμενης ύλης ή της πρακτικής άσκησης. Επιπλέον υλικό θα διανεμηθεί μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος για να συνεχίσετε να βελτιώνετε τις δεξιότητές σας στη συνέχεια. Τα σεμινάρια είναι δωρεάν και ανοιχτά για όλους όσοι ενδιαφέρονται. Ωστόσο, για λόγους εύρυθμης λειτουργίας των μαθημάτων ορίζεται κάθε φορά κλειστός αριθμός συμμετεχόντων, που καθορίζεται από τον διδάσκοντα, ο οποίος καθορίζει και τις προϋποθέσεις και τα απαιτούμενα προσόντα και το επίπεδο των συμμετεχόντων. Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά μέσω του Microsoft Teams. Στα μαθήματα μετέχουν αυτοδικαίως οι φοιτητές του Δ.Π.Μ.Σ. και τα μέλη της ομάδας STUDIUM του Εργαστηρίου Παπυρολογίας και Παλαιογραφίας του Τ.Ε.Φ. Δ.Π.Θ. χωρίς αίτηση εγγραφής.
Για την Πρόσκληση εισαγωγής φοιτητών στο Δ.Π.Μ.Σ. για το ακ. έτος 2023-2024 πατήστε ΕΔΩ.
ΙΟΥΝΙΟΣ – ΙΟΥΛΙΟΣ 2023
Για την αίτηση εγγραφής πατήστε ΕΔΩ
Για να λάβετε μέρος στο webinar πατήστε ΕΔΩ
Οι εγγραφές ολοκληρώνονται μία εβδομάδα πριν από την έναρξη των μαθημάτων. Οι επιτυχόντες υποψήφιοι θα ειδοποιηθούν αμέσως μετά και θα λάβουν τον MS Teams σύνδεσμο.
ΜΑΪΟΣ 2023
Ο Δρ. Δαμιανός Κασωτάκης, εργάζεται περισσότερο από μια δεκαετία στον χώρο των ψηφιακών ανθρωπιστικών σπουδών. Εξειδικεύεται στην φασματική φωτογράφιση σβησμένων και ξαναγραμμένων χειρογράφων (παλίμψηστα), καθώς και άλλων φθαρμένων βιβλίων. Αλλά και στην ψηφιοποίηση συλλογών μεγάλου όγκου σε βιβλιοθήκες (η φασματική φωτογράφιση έχει στόχο την ανακάλυψη κειμένων που δεν είναι εύκολα ορατά με τον ανθρώπινο οφθαλμό). Έχει εργαστεί για το Early Manuscripts Electronic Library (μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τις Η.Π.Α.) όσο και για τη MegaVision (εταιρία κατασκευής εξειδικευμένων φωτογραφικών μηχανημάτων). Έχει εκπαιδεύσει φωτογράφους στην φασματική φωτογράφιση στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α. και έχει εργαστεί σε προγράμματα ψηφιοποίησης μεταξύ άλλων: στην Ιερά Μονή Σινά Αγίας Αικατερίνης (Αίγυπτος), σε βιβλιοθήκες της Ιταλίας (Μιλάνο, Τορίνο, Βερόνα..), στην εθνική βιβλιοθήκη της Αυστρίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Δανίας, Γεωργίας, Αρμενίας, καθώς και στην βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, αλλά και σε ιδιωτικές συλλογές και μουσεία στις Η.Π.Α. Το 2022 υπερασπίστηκε την διδακτορική του διατριβή σχετικά με την ιστορία της φωτογραφίας των χειρογράφων της Ιεράς Μονής Σινά.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023
Για την Αίτηση Εγγραφής πατήστε ΕΔΩ